
După ce ne-am întâlnit și am înțeles așteptările voastre referitoare la amenajare, începem să lucrăm la propunerea de design. Totuși, și în acest caz, există mai mulți pași de parcurs, cum ar fi: planul mobilat, moodboard-ul și randările.
Cu ce începem si de ce?
Planul mobilat
Primul aspect pe care îl discutăm este planul mobilat. Această etapă implică o discuție strict funcțională. Ne asigurăm că fluxurile din casă sunt posibile, funcționale și bine gândite. De asemenea, verificăm dacă am reușit să includem toate cerințele din chestionarul menționat în articolul anterior. Vom transpune pe planul 2D toate spațiile de depozitare, poziția biroului, a canapelei și vom vedea cum putem organiza schematic bucătăria.
Este important de menționat că toate aceste etape implică discuții între arhitect și client. Clientul trebuie să evalueze toate informațiile și să ofere propriile sugestii. Modul în care trăim într-o locuință este extrem de personal, iar amenajarea trebuie să corespundă exact nevoilor tale personale, nu preferințelor generale.
Acum observăm exact ce încape în casă și ce nu, și începem să ne gândim dacă trebuie să facem un compromis și care ar fi acesta - ce câștigăm versus ce pierdem.

Moodboard-ul
De cele mai multe ori, moodboardul este un colaj foto, dar nu neapărat. Este foarte posibil ca moodboard-ul să fie conceput și ca un material-board digital sau chiar să includă un material-board tangibil.
Moodboard-ul ne ajută să sintetizăm stilul dorit pentru spațiul nostru, ce paletă cromatică vrem să folosim, ce tipuri de materiale și texturi, și cel mai important, care va fi atmosfera generală în casa noastră.
Deși pentru mulți pare că moodboard-ul este un pas suplimentar, peste care se poate trece, această gândire este complet greșită. Acest instrument ne ajută să decidem exact ce vrem să facem, să evităm camere cu tematică sau, mai pe românește - să nu afcem o sorcovă.
Când ne amenajăm casa, nu trebuie să alegem un stil de amenajare specific. În cele mai multe cazuri, amenajarea va fi una eclectică - adică un amestec de stiluri și idei care împreună creează un spațiu armonios și exact pe placul tău. Stilul casei tale va fi o reflecție a personalității tale și a familiei tale.
Un aspect esențial de reținut este că prin moodboard nu căutăm neapărat să oferim soluții de amenajare a spațiului. Poți include în moodboard o imagine de inspirație dintr-un living de 40 mp, chiar dacă lucrezi la amenajarea unei garsoniere mici - atmosfera și stilul pot fi asemănătoare, însă organizarea interioară a spațiului va fi, evident, diferită.

Randarile
Randările, așa cum le numim, sau mai precis aceste imagini fotorealiste ale spațiului amenajat, reprezintă cel mai eficient instrument pentru a vizualiza cum va arăta casa noastră.
După ce am finalizat pasul cu planul mobilat și am convenit asupra unui moodboard final, informațiile din aceste două instrumente ar trebui să ne ghideze către prima propunere de amenajare.
Propunerile de amenajare sunt realizate în mod progresiv. Arhitectul îți va prezenta o primă variantă, pe baza căreia va trebui să oferi feedback ca și client. Va fi necesar să discutăm și să ne spui ce ți-a plăcut și ce nu. Aceste discuții ne ajută să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine.
Dacă ai urmat pașii anteriori cu atenție, este foarte probabil să îți placă totul de la început și să vrei doar ajustări minore. În schimb, dacă nu a existat o bună comunicare în etapele anterioare, este foarte posibil să nu înțelegem exact ce îți dorești și să fie necesar să explorăm mai multe variante.

Toti arhitectii sau designerii de interior fac partea de concept. Cum alegi arhitectul potrivit pentru tine? Cum compari serviciile cuprinse în ofertele primite?
În cazul în care alegi să discuți cu mai multe companii înainte de a lua o decizie finală, asigură-te că ai clarificat ce servicii sunt incluse și care nu. Iată câteva aspecte de interes, mai ales în ceea ce privește partea de concept:
Verifică dacă arhitectul îți va crea un moodboard personalizat sau dacă va trebui să alegi dintr-un catalog de moodboard-uri prestabilite.
Ce se întâmplă dacă nu ești mulțumit de propunerea pentru plan sau moodboard? Poți discuta? Poți aduce observații și idei noi? Aceste variante noi sunt incluse sau implică costuri suplimentare?
Spațiul în care locuim este mereu în schimbare. Arhitectul te va ajuta să proiectezi casa pentru nevoile tale actuale, dar și pentru cele viitoare? Vei discuta cu el cum să transformi biroul actual într-o cameră pentru copii, fără a începe de la zero?
Ce se întâmplă dacă nu îmi plac randările? Câte variante sunt incluse în preț?
Voi fi informat de unde pot achiziționa obiectele văzute în randări?
Propunerea de amenajare va fi adaptată bugetului meu?
Îmi este dificil să stabilesc un buget clar, dar îmi doresc o amenajare durabilă și de calitate. Cum va aborda arhitectul această situație?
Ce se întâmplă cu amenajarea mea dacă realizez că nu mai dispun de fondurile inițial estimate?
Ce pregătire are arhitectul? Va putea să se adapteze nevoilor și preferințelor mele sau îmi va impune propria sa viziune asupra casei mele?
În articolul următor vom discuta despre ce implică etapa de proiect tehnic - de ce avem nevoie de ea?
Dacă aveți întrebări le așteptăm în comentarii.
Comments